С 14 нови пълнометражни и 16 късометражни български филма утре във

...
С 14 нови пълнометражни и 16 късометражни български филма утре във
Коментари Харесай

30 нови български филма се състезават за юбилейната "Златна роза"

С 14 нови пълнометражни и 16 късометражни български кино лентата на следващия ден във Варна стартира 40-ото юбилейно издание на " Златна роза ". Фестивалът, който през годините се е трансформирал в най-богатата витрина на родната кинематография, ще се открие с жизнерадостната духова музика на " Джуниър бенд ", които ще дефилират по улиците на града. Това издание на фестивала е ориентирано към младата аудитория, описа пред БНР и шефът на Националния кино център Петър Тодоров. Неслучайно откриването е с извънконкурсната сръбско-българско-хърватска копродукция " Как се научих да хвърча " - хубава фамилна комедия, която се прожектира и в кината от седмица. Фестивалът има и пъстра нова образна еднаквост, дело на дизайнерката Радослава Боор, както и нова статуетка - от скулпторката Надя Розева. " Хваща окото и на младежите, каквато е и една от задачите ни – да притеглим младата аудитория в огромната зала на Фестивалния конгресен център. Да влязат, да видят, че българското кино е хубаво – освен пълнометражното, само че и късометражното ", добави Петър Тодоров.

За това оказват помощ и атрактивните цени - по случай юбилея всички билети за филми от състезанието и от стратегия " Открити хоризонти " ще костват единствено 4 лв., а ще има и безвъзмездни прожекции на класиките " Мъжки времена " и " Рицар без ризница ". 

Конкурсната стратегия стартира от 24 септември и е разграничена на два модула – пълнометражно и късометражно игрално кино. Сред заглавията, които ще се състезават за " Златна роза ", са както към този момент познати на публиката като " Бягство ", " Завръщане 2 ", " Жълт олеандър " и " Борсови играчи ", по този начин и чисто нови като " Анна ", " Жири ", " Български транспортен съд потъва в бурно море ", " Изкуството да падаш ", " Шекспир като улично куче ", " Случаят Тесла ", " Пролетно равноденствие ". Във Варна ще бъде и българската премиера на " Майка " - филмът на Зорница София, определен от българската комисия да ни съставлява на " Оскарите ", само че през вчерашния ден поради механически несъответствия с разпоредбите. В състезанието получи да взе участие и сръбският " Мрак " на режисьора Душан Милич, който е копродукция с България и сниман от наш оператор - Кирил Проданов.

Най-добрият български пълнометражен филм ще бъде избиран от петчленно жури с председател доц. доктор Александър Донев, а по традиция ще има и обособена " Златна роза " за късометражно кино, като в конкуренцията вземат участие и доста филми с частно финансиране, а освен подкрепени от страната в лицето на НФЦ. Журито за къси филмови форми оглавява проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Фестивалът ще продължи в залите на ФКЦ до 29 септември. 

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

На 31 юли 1961 година Българска телеграфна агенция оповестява в бюлетина си, че едно от най-големите културни мероприятия на " Варненско лято "  е фестивалът на българския филм, който е тържествено открит в лятното кино. Посочва се, че " цяла седмица по екраните на градските кинотеатри и в кокетните летни кина на курортните комплекси ще бъдат прожектирани едни от най-хубавите български игрални филми, основани през последните години  - " А бяхме  млади "  , " Бъди щастлива, Ани ", " Бедната улица "  и други ". Освен това, в първото издание на форума са показани и над 42 научнопопулярни и документални кино лентата, доста от които са " горделивост на нашата кинематография ", написа организацията. Това е и стартът на фестивала на българското кино, придобил по-късно конкурсен темперамент и името  " Златна роза ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР